Senas stogas ir saulės elektrinė: alternatyvos, apie kurias verta žinoti

rasytojas avataras

Posted on :
saulės elektrinės

Vis daugiau lietuvių susidomi saulės energija kaip ekologiška ir ekonomiška elektros gamybos alternatyva. Saulės elektrinės montavimas ant nuosavo stogo atrodo paprastas būdas sumažinti elektros sąskaitas, tačiau ką daryti, jei jūsų namo stogas per senas ar netinkamas šiam projektui? Daugeliui žmonių tai tampa rimta kliūtimi, kuri verčia ieškoti kitų galimybių.

Senos konstrukcijos ar danga, pvz., asbestinės, gali būti nesaugi saulės elektrinės montavimui. Tokiu atveju, bandant stiprinti stogą arba keisti jo dangą, atsiranda papildomos išlaidos, o procesas gali užtrukti. Tad ar verta rizikuoti investuojant į brangų remontą, ar vis dėlto rinktis kitas saulės energijos įsisavinimo formas? Lietuvoje jau egzistuoja nemažai alternatyvų, leidžiančių naudotis saulės energija ir be tiesioginio montavimo ant stogo.

Pasikalbėjome su saulės energetikos specialistu Jonuiš Vilpra.lt, kuris dalinasi įžvalgomis apie galimus sprendimus tiems, kurių stogas netinkamas saulės elektrinei.

K: Jei stogas yra per senas ar netinkamas saulės elektrinės montavimui, kokios galimybės lieka?

A: Pirmas ir turbūt populiariausias sprendimas – saulės elektrinės įrengimas ant žemės. Jeigu turite pakankamai vietos kieme, galite sumontuoti saulės modulius ant specialių rėmų. Tai patikimas ir visai praktiškas variantas. Be to, tokie rėmai leidžia pasirinkti optimalų saulės kampą ir kryptį, ko ne visada galima pasiekti montuojant ant stogo.

K: O ką daryti, jei nėra galimybės įrengti ant žemės dėl ribotos erdvės?

A: Tokiu atveju verta pasvarstyti apie dalyvavimą saulės parkuose. Tai sparčiai populiarėjantis sprendimas Lietuvoje, kai žmonės gali investuoti į dalį saulės parko, kuris įrengiamas kitur. Galiausiai, jūs naudojate pagamintą energiją taip pat, tarsi turėtumėte elektrinę savo namuose, tačiau visa infrastruktūra prižiūrima parko operatoriaus.

K: Ar saulės parkų sistema sudėtinga? Kaip tai veikia?

A: Ne, viskas gana paprasta. Jūs pasirenkate dalį parko pagal savo elektros poreikius, o tada šią energiją naudojate per savo tiekėją. Tarkime, nusprendžiate, kad jums reikės 5 kW galios – tada parkas tiek energijos ir generuos jums. Viskas vyksta automatiškai, jūs gaunate sąskaitas su kompensacijomis už sugeneruotą energiją.

K: Ar visada reikia didelio žemės ploto norint įrengti saulės elektrinę ne ant stogo?

A: Ne būtinai. Jei turite nedidelį plotą, vis tiek galima įrengti mažesnę elektrinę, o dalį elektros poreikių kompensuoti parkuose. Taip pat kai kurie žmonės renkasi įrengti saulės modulius ant ūkinių pastatų ar pavėsinių – tai taip pat gali būti puiki alternatyva, jei stogas gyvenamajame name nėra tinkamas.

K: Kokių dar būdų egzistuoja naudotis saulės energija be tiesioginio montavimo ant stogo?

A: Dar vienas įdomus sprendimas – fasadų montavimas. Tai ypač tinka pastatams, kurių stogai nedideli arba netinkami. Saulės moduliai gali būti montuojami ant sienų, ypač jeigu jos gerai orientuotos į pietus. Tai šiuolaikiškas sprendimas, kuris puikiai dera su pastato architektūra.

K: Ar fasadai efektyvūs energijos gamybai, lyginant su įprastais stogais?

A: Efektyvumas gali būti šiek tiek mažesnis, bet tai priklauso nuo modulio orientacijos. Geriausia, kai sienos yra nukreiptos tiesiai į saulę. Be to, galima įrengti specialius pasukamuosius modulius, kurie automatiškai reguliuoja savo poziciją pagal saulės kampą, didindami energijos gamybą.

K: Ar tokie sprendimai ilgalaikiai? Ar verta investuoti, jei stogas vis tiek kada nors bus keičiamas?

A: Tikrai taip. Saulės moduliai ir jų įranga tarnauja dešimtmečius, todėl net jei planuojate keisti stogą po penkerių metų, galite pradėti nuo alternatyvų, o vėliau, kai pakeisite stogą, pridėti saulės elektrinę ir ant jo.


Saulės elektrinės montavimas ant stogo nebėra vienintelis būdas pereiti prie žaliosios energijos. Lietuvoje vis daugiau žmonių renkasi kitus sprendimus, ypač kai jų stogai netinkami šiam projektui. Vienas pagrindinių privalumų yra tai, kad technologijos tobulėja ir atveria naujas galimybes, tokias kaip saulės parkai ar modulių montavimas ant fasadų. Tai reiškia, jog galima mėgautis saulės energijos teikiama nauda, net jei jūsų namo stogo konstrukcija kelia problemų.

Be to, šie sprendimai ne tik draugiški aplinkai, bet ir praktiški. Juos galima pritaikyti pagal kiekvieno asmeninius poreikius bei galimybes. Taigi, nors stogas ir gali būti kliūtis, tai neturėtų stabdyti jūsų nuo investavimo į saulės energiją ir jos teikiamą naudą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *