Visi mes mėgstame kartais pasilepinti saldžiais desertais – puriais kremais, garžiais ledais, riebiais pyragaičiais ar kitais skanumynais. Tačiau tuo pačiu ir suprantame, jog tai tikrai nėra geriausia sveikos ir subalansuotos mitybos dalis.
Gera žinia, jog yra daugybė skanių alternatyvų, kurios gali pakeisti desertų gaminimo įpročius. Ar suderinama – sveika ir skanu? Žinoma! Tik kartais užtrunka rasti balansą, išbandyti naujus ingredientus, praeiti konditerines pamokas ir eksperimentus ir rasti tai kas labiausiai tinka jūsų skoniui. Štai keletas patarimų, kaip paruošti sveikus desertus, kurie nenusileistų savo gardžiu skoniu.
Pirktinius desertus pakeiskite naminiais
Siekiant valgyti šiek tiek sveikiau, gali kilti pagunda nusipirkti desertą, ant kurio etiketės nurodyta “sveika”, “be pridėtinio cukraus” ir panašiai. Tačiau sveiki desertai parduotuvėse ar kavinėse dažnai kainuoja pakankamai daug. Be to, dažnai yra nežinoma, kuo pakeisti produktai ir ar galutinis rezultatas yra sveikesnis už tą saldžią kaloringą bandelę. Todėl vienas iš pagrindinių žingsnių, kaip galite įprastus desertus pakeisti sveikesniais, yra jų gaminimas namuose. Tokiu būdu galėsime kontroliuoti ingredientus ir jų kiekį, rinktis tai kas sveikiau ir pritaikyti receptą pagal savo poreikius.
Net ir maži pokyčiai gali turėti didelę įtaką – galite tiesiog šiek tiek (pavyzdžiui, ketvirtadaliu) sumažinti cukraus kiekį. O jei recepte minima uogienė, galima naudoti daugiau uogienės ir visai atsisakyti cukraus. Taip pat, šiomis dienomis galite rasti tikrai platų konditerijos prekių ir priedų be cukraus pasirinkimą, kurie leis pagaminti desertus “be sąžinės griaužaties”.
Pamirškite baltą cukrų
Sveika mityba besidomintys žmonės žino, jog yra begalės alternatyvų rafinuotam baltam cukrui, kurį daugelis naudojame kasdien. Paprasčiausios alternatyvos – cukranendrių cukrus, nerafinuotas rudasis cukrus bei medus.
Rafinuotas cukrus yra tuščios kalorijos. Tuo tarpu nerafinuotas cukrus išlaiko ir dalį mūsų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų.
Jau tikriausiai esate susidūrę su konditerijoje naudojamais sirupais – klevų ar agavų. Tačiau jie nėra vieninteliai. Išbandykite kviečių, ryžių, salyklo bei kukurūzų sirupus – jų glikemijos indeksas yra mažesnis, juose daugiau maistinių medžiagų, o desertams gaminti taip pat puikiausiai tiks.
Pakeiskite sviestą sveikesnėmis alternatyvomis
Jūsų tikslas – sumažinti sočiųjų riebalų kiekį nesočiųjų riebalų naudai. Nesotieji riebalai leidžia padidinti gerojo cholesterolio kiekį, kuris garantuoja gerą širdies ir kraujagyslių veiklą. Aišku, sviestinis kremas yra sviestinis kremas, tačiau niekas netrukdo išbandyti kitų ingredientų, kurie pakeistų sviestą. Štai pavyzdžiui, gera alternatyva būtų ekologiškas alyvuogių aliejus (pirmojo spaudimo) arba ekologiška aliejinių augalų sėklų, pavyzdžiui, migdolų, tyrele.
Įtraukite augalinius produktus
Kaip jau minėjome, jog desertai taptų sveikesni, svarbu sumažinti sočiųjų riebalų kiekį juose. Tai galima padaryti receptuose pakeitus gyvulinės kilmės pieną į grūdų, sojos ar įvairių sėklų gėrimus. Ekologiškų prekių parduotuvėse arba jūsų mėgstamo prekybos centro sveikų prekių skyriuje gausu šių alternatyvų: ryžių, avižų sojų, migdolų pieno ir kitų augalinių pieno gėrimų. Augaliniai pieno gėrimai taip pat suteikia įdomų skonį.
Norint mėgautis skaniais, tačiau sveikais desertais, tiesiog užtenka paieškoti sveikesnių alternatyvų ingridientams. Šiomis dienomis jų parduotuvėse ypač gausu. Tad būkite išradingi, domėkitės naujovėmis ir nebijokite eksperimentuoti!
Parašykite komentarą