Geros kavos puodelį galima palyginti su puikaus vyno taure – abiem atvejais yra pastebimas skirtumas tarp aukštos kokybės ir žemos kokybės. Tačiau esant tokiai didelei kavos pasirinkimo įvairovei atsirinkti kokybiškas kavos pupeles gali atrodyti ne taip ir paprasta. Pateikiame jums keletą pagrindinių dalykų, į kuriuos atsižvelgus, galėsite mėgautis iš kokybiškų pupelių pagaminta kava.
Skonis
Aukštos kokybės ir skanios kavos pupeles galima atskirti iš sodraus skonio, kuris nebus per rūgštus ar dūminis. Aukštos kokybės kava išsiskiria savo skonio natomis, tokiomis kaip gėlių, vaisių riešutų, šokolado ar lengvu saldumu. Atsigėrus pirmojo gurkšnio skonis turėtų būti švelnus, o poskonis malonus, po kurio norėtųsi dar. Jei geriant kavą jaučiate dūminį skonį, reiškia jog kavos pupelės buvo perskrudintos, o jei skonis yra blankus ir išsikvėpęs, tuomet tai prastos kokybės kava. Gera kava yra karti, bet vis tiek skani, su šiek tiek saldumo, priklausomai nuo rūšies. Bet jei skonis per rūgštus ar per saldus, tai taip pat byloja apie nekokybiškas pupeles.
Kvapas
Kvapas taip pat vaidina svarbų vaidmenį renkantis kavos pupeles. Tikrai geros kokybės kavos pupelių kvapas turi užpildyti jūsų nosies receptorius vaisių, šokolado ar gėlių natomis. Jei neužuodžiate beveik jokio kvapo, reiškia, kad tai nėra šviežia ir, tikėtina, kad tai nekokybiškos pupelės.
Pupelių išvaizda
Ieškokite sveikų, nepažeistų kavos pupelių. Geriausios pupelės bus sveikos ir simetriškos, taip pat vienodos spalvos. Kiekvienos rūšies sėklose ar pupelėse yra tam tikras kiekis aliejaus, o laikui bėgant pupelės gali tapti riebios ir pasikeisti skonis, tai reiškia, kad jos artėja prie savo galiojimo pabaigos. Kokybiškos pupelės visada yra sausos ir gražios rudos spalvos.
Gėrimo konsistencija
Kartais sunku pasakyti ar pupelės geros ar blogos, kol nepamėgini išsivirti kavos. Kai kava kokybiška spalva būna šviesiai ruda ir vienodos konsistencijos. Bet jei yra gabalėlių, spalva skaidri arba neįprasta, o skonis blogas, tuomet kažkas yra ne taip. Kartais dar galima palaukti savaitę ir pamėginti išsivirti kavą iš tų pačių pupelių, jeigu niekas nepasikeitė, vadinasi kava yra nekokybiška.
Parašykite komentarą