Kaip gaminama autentiška, lietuviška duona?

rasytojas avataras

Posted on :

Šią sočią, žemišką, sodrios išvaizdos duoną galima valgyti bet kuriuo paros metu. Mėgaukitės skrudinta duona su sviestu ar kreminiu sūriu arba naudokite sumuštiniams su tuno salotomis. Duona be mielių ypač naudinga.

Supilkite pieną į puodą storu dugnu ir padėkite ant vidutinės ugnies. Virkite, kol pienas pradės garuoti ir aplink kraštus susidarys burbuliukai, dažnai maišydami mediniu šaukštu arba silikonine mentele. Dažnai tikrinkite termometru; pienas turi pasiekti 180 F temperatūrą.

Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite nuplikytą pieną iki 110 F. (Tai daroma siekiant denatūruoti pieno baltymus, kurie gali slopinti glitimo susidarymą ir neleisti tešlai kilti.)

Į didelį dubenį arba standųjį maišytuvą įpilkite sviesto, cukraus ir druskos. Supilkite ant plikyto pieno ir maišykite, kol atvės.

Nedideliame dubenyje ištirpinkite mieles drungname vandenyje. Į pieno mišinį įpilkite mielių mišinio ir 3 puodelius ruginių miltų. Kruopščiai išplakite, tada įberkite likusius ruginius miltus ir kmynus, jei naudojate.

Uždenkite ir padėkite tešlą šiltoje vietoje (70–75 F) ir leiskite tešlai pakilti, kol padvigubės. Tai gali užtrukti gana ilgai, nes naudojate tik ruginius miltus; planuokite kelias valandas ir žinokite, kad tai gali užtrukti net 12 valandų.

Suberkite pilno grūdo miltus ir minkykite iki vientisos masės. Tai padeda sušlapinti rankas, nes tai yra tanki ir lipni tešla. Jis nesukels elastingos konsistencijos, kurią gaunate su kvietine tešla, todėl nedėkite miltų, tikėdamiesi, kad pasieksite tokią tekstūrą.

Įkaitinkite orkaitę iki 450 F. Išklokite 2 duonos formas pergamentiniu popieriumi.

Tešlą padalinkite per pusę ir suformuokite į 2 apvalius arba pailgus kepaliukus ir sudėkite į formas. Uždenkite riebalais patepta plastikine plėvele ir leiskite pakilti, kol padvigubės (1–4 val.). Kepaliukų viršūnes aptepkite plaktu kiaušinio baltymu.

Abu kepaliukus kepkite 15 minučių. Sumažinkite šilumą iki 350 F ir kepkite dar 35–45 minutes ilgiau arba tol, kol momentinio nuskaitymo termometras užfiksuos 190 F, kai dedamas į kepalų centrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *